Wajongers pakken aan op scholen
Op elke school blijft wel werk liggen waarvoor de docenten of conciërge geen tijd hebben. Veel van die taken zijn goed te doen voor een Wajonger, een jongere gehandicapte. In het convenant staat dat alle partijen hun best doen om meer werkplekken voor deze groep te creëren op scholen. Een extra cao-bepaling maakt dit mogelijk. Natuurlijk kost het een school wel wát geld, maar volgens Hoebink levert de maatregel vooral veel op. "Ik schat dat je als school door alle mogelijkheden maximaal vier- tot vijfduizend euro op jaarbasis kwijt bent."
Het gaat bij dit convenant níet om het vervullen van vacatures, maar om taken van 'niet beschreven functionarissen'. Hoebink: "Werkzaamheden waarbij het tempo of een diploma niet van belang is. Denk aan het schoonmaken van locker-kastjes, het bijhouden van pantry's."
Vooral voor krimpscholen is dit een uitkomst, zegt de VAC-medewerker. Door teruglopende leerlingaantallen hebben zij minder geld voor overhead terwijl hetzelfde werk moet gebeuren.
Groot succes
Ook andere betrokken partijen vinden het convenant een groot succes nu de resultaten langzamerhand zichtbaar worden. Scholen zijn erg blij met de extra hulp, Wajongers zitten meer tussen (bijna)leeftijdgenoten en doen nuttig werk. Marco van der Ploeg, bestuursadviseur HRM bij Lucas Onderwijs in Den Haag, is enthousiast over 'zijn' vier Wajongers. Op het bestuursbureau assisteert er één bij kantinewerkzaamheden. Hij brengt koffie rond bij vergaderingen, ruimt een vergaderkamer na afloop op en verricht allerlei hand- en spandiensten. "Er is een job coach die begeleiding geeft vanuit de VAC, en hier intern geeft bijvoorbeeld de dame van de kantine werkbegeleiding: zij vertelt wat er gedaan moet worden."
Extra handen
Volgens Van der Ploeg is het absoluut niet zo dat je als leerkracht 'een halve therapeut' moet zijn voor de begeleiding. "Het zijn echt extra handen in de klas." Frans Hoebink van de VAC: "Het gaat hier niet om 'gunnen': die Wajongers krijgen een echte rol bij het werk dat moet gebeuren, zonder dat ze functies verdringen. Er is natuurlijk wel enige begeleiding nodig vanuit school." Bonden, werkgevers en UWV praten over uitbreiding van het convenant naar het primair onderwijs, maar zo ver is het nu nog niet. Daar kun je denken aan 'snoetenpoetsers', geeft Hoebink aan. "Klassenhulpen, die meehelpen met handjes wassen en veters strikken en zo."
Medezeggenschapsraden kunnen hun directies uiteraard wijzen op de mogelijkheden die dit nieuwe convenant biedt voor de eigen school.
Meer informatie over het convenant:
www.aob.nl en www.vo-raad.nl
Verschenen in Infomr 3/2010
Gepubliceerd 2012-12-01 12:00:00
Categorie
Sleutelwoorden
Deel dit artikel:
Gerelateerde artikelen
-
- Op consult bij de digitale verzuimcoach
- MR-nieuws
- Uit het land
-
- Een continurooster, kan dat zomaar?
- AOb
- Ondersteuning
-
- Wereldwijze meedenkers in Maastricht
- Artikelen
- Reportages