Platform houdt gmr werkbaar
Donné van Roij, vice-voorzitter van de gmr van Focus in Midden-Limburg, is trots op hun oplossing met twee werkvormen: een 12-koppige gmr voor het daadwerkelijke overleg, daarnaast een platform waarin iedere mr vertegenwoordigd is. De tussenlaag verzekert het contact van de relatief kleine gmr met de volledige achterban.
Terugkoppeling naar de scholen en de daartoe noodzakelijke faciliteiten voor het platform zijn een belangrijk punt in het werkplan. Er was een stevig potje onderhandelen met het College van Bestuur nodig om het zo ver te krijgen. De opstelling van het statuut, voorschrift bij de invoering van de wet medezeggenschap op scholen, was hét moment om het platform een formele plek te geven. Het CvB vreesde de kosten, maar ging uiteindelijk om toen de gmr zijn troeven overtuigend presenteerde: met een kleine gmr is effectief overleg mogelijk en het draagvlak op de scholen groeit.
De structuur met platform vraagt wel een strakke vergadercyclus. Elk onderwerp komt eerst in de overlegvergadering van CvB en gmr. Het eerste rondje is informatief: de gmr moet hier het naadje van de kous te weten komen, inclusief de gevolgen voor personeel en ouders van elk beleidsvoorstel. Met behulp van die gegevens brengt de gmr elk belangrijk onderwerp in de mr van elke betrokken school. Daarna volgt de platformbijeenkomst waarbij ook gmr-leden aanschuiven. Specialisten op allerlei terrein uit het platform geven de gmr wezenlijke informatie en bijstand.
Na deze raadpleging van de achterban formuleert de gmr een standpunt en brengt advies uit. Gaat het om een kwestie van instemming en kan de gmr die niet geven, dan volgt een tweede overleg met het College van Bestuur. Datzelfde gebeurt bij een negatief advies. Het eindresultaat van het tweede rondje verneemt het platform tijdens zijn volgende vergadering met de gmr.
Verschenen in Infomr 1/2008
Gepubliceerd 2012-12-01 12:00:00
Categorie
Sleutelwoorden
Deel dit artikel:
Gerelateerde artikelen
-
- Vijf vragen aan: Oswald Putzer
- Artikelen
- Interviews
-
- Van wie is het mr-reglement?
- De Werkvloer
- Primair onderwijs
-
- Baas in eigen beslotenheid
- Afgehamerd
- Geschillencommissie
-
- Vijf vragen aan: Suus Krul
- Artikelen
- Interviews