Lekker werken in expertisegroep
Gmr-voorzitter Barbara Schreuder constateert dat dit basisdocument goed heeft gewerkt. Er staan wederzijdse verwachtingen in, het doel van de samenwerking, werkafspraken, intenties en de structuur.
Naast het jaarplan kent deze gmr ook het fenomeen startdocument, bedoeld voor elk nieuw onderwerp. Er staat het doel in beschreven, de route van onderzoek tot oordeel en besluitvorming, het tijdspad en de rol die de gmr speelt. Voorzitter Schreuder heeft 24 leden in de gmr en dat veranderde niet: de scholen wilden allemaal vertegenwoordigd blijven. Wel is uit de groep een dagelijks bestuur gevormd.
Omdat je in een mr van 24 niet alles uitputtend kunt bespreken, zijn er ook expertisegroepen. Die verzorgen de voorbereiding van een onderwerp, halen informatie bij deskundigen in het bestuursbureau van de school of elders en presenteren het punt dan in de gmr-vergadering. Afspraak is dat elk onderwerp drie keer kan terugkomen: informatief, oordeelsvormend en tenslotte besluitvormend.
Zo bereikt de groep diepgang, vertelt de gmrvoorzitter, en dat kan doordat is afgestapt van de oude werkwijze waarbij iedereen elk onderwerp een beetje deed. Debatten in 2007 zijn levendig, motiverend en gaan over de kern van de zaak. Ze leveren gmr-adviezen op waar de organisatie mee verder kan.
Een laatste advies voor wie het ook zo wil doen: houd steeds in de gaten of je het afgesproken proces nog volgt, geef de vergadering ruimte om ook daarover te spreken en stel het manifest bij wanneer dat nodig is.
Verschenen in Infomr 3/2007
Gepubliceerd 2012-12-01 12:00:00
Categorie
Sleutelwoorden
Deel dit artikel:
Gerelateerde artikelen
-
- De trainer: Harrie Derksen
- Artikelen
- Interviews