Zoekresultaten
-
Wie wil er nog meepraten?
Niet alleen de medezeggenschapsorganen in het onderwijs moeten er hard aan trekken om leden te krijgen, datzelfde probleem hebben ondernemingsraden in het bedrijfsleven. Uit onderzoek van trainingsbureau Schouten en Nelissen bleek onlangs dat in maar liefst de helft van de duizend onderzochte bedrijven één of meerdere plekken in het medezeggenschapsorgaan leeg bleef. Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad OR Rendement.
-
Verticale scholengemeenschappen: Wapengekletter rond de ondernemingsraad
Sommige scholen voor voortgezet onderwijs nemen hun medezeggenschapswerk op de schop doordat het mbo in hun organisatie overstapt naar personeelsvertegenwoordiging via ondernemingsraden. In een verticale scholengemeenschap van mbo en vmbo moet de or alle personeelsleden vertegenwoordigen, ook de groep die tot nog toe met ouders en leerlingen aan tafel zit in de mr. In enkele andere samenwerkingsvormen brandt een strijd tussen werkgevers en vakbonden los nu de eerste ondernemingsraden op het punt staan aan te treden. De AOb wijst op de wettelijke plicht om de medezeggenschapsraad te behouden in de scholen voor vo. Sommige ROC-besturen vinden het beter om ook die te vervangen door een ondernemingsraad.
-
Op naar een ondernemingsraad?
Op alle vmbo-scholen die bestuurlijk samenwerken met een ROC, krijgt de medezeggenschap dit jaar te maken met grote veranderingen. Voor het ROC neemt door een wetswijziging een ondernemingsraad in de loop van 2010 de plek in de van de medezeggenschapsraad. Indien de twee scholen onder hetzelfde bestuur vallen zonder inhoudelijk intensief samen te werken, blijft voor de vmbo-school de medezeggenschapsraad in functie volgens de regels van de wet medezeggenschap op scholen.
Maar wanneer de combinatie vmbo-ROC met doorlopende leerlijnen werkt in een verticale scholengemeenschap, moet ook de vmbo-medezeggenschapsraad plaats maken voor de nieuwe or. Dit is een uitzondering op de wms, specifiek voor deze sector.